Mag het ietsje meer zijn

Het gebeurt keer op keer. Telkens ik op dat punt kom, een belangrijke beslissing neem of heb genomen, een hoofdstuk afsluit of er een ander begin, verdrietig ben of juist erg blij, een foute keuze maak of toevallig eens een goeie, boos ben op mezelf of net zielsgelukkig, dan zet ik een klein deel van mijn hebben en houwen op tweedehands. Dan moet ik iets aan mijn uitzicht veranderen. Alsof het uit elkaar halen van een meubel waar ik jarenlang op stond te kijken me op een of andere manier een oplossing biedt. Alsof het naar buiten brengen van iets ouds me iets nieuws doet inzien. Alsof ik het stof dat achterblijft eindelijk kan laten verdwijnen.
Zo stond er ooit eens een piano in mijn appartement, een wasmachine in mijn badkamer, had ik een Ikea-kast die iedereen in zijn living heeft staan. Zo hing er eens een Jacques Brel aan mijn muur, zelfs kerstverlichting in volle zomer. Zo ruilde ik een diepvries om naar een ijskast, verkocht ik een rechthoekige tafel voor een ronde, werden vijf oude stoelen er vier unieke. Zo zei ik eens dag tegen een huis met drie slaapkamers, tegen een senseo met herinneringen en tegen een gps omdat ik het allemaal beter wist. Ik weet niet waar dit fenomeen vandaan komt. Het is iets dat ontstaat.
Ik hoor u denken tot hier. Maar diep vanbinnen is iedereen een tweedehands meubel. Wij missen allemaal een vijs en de ene zal die vroeger kwijt zijn dan de andere. Van zodra wij in gebruik zijn, zijn wij minder waard. Hoe ouder we worden, hoe minder we glanzen, hoe meer we beschadigd geraken. Een kras op ons hart, een kap in onze kop, de ene mist een deur, de andere heeft een scheur. Om nog maar te zwijgen over al die verhuizingen die wij moeten meemaken. Wij worden letterlijk ingepakt en lopen tegen de muur aan. Wij worden verschoven, er wordt op ons gezeten, gemorst. En als ze echt niks meer met ons kunnen doen, wordt er op ons geboden.
Hoeveel geeft u nog? Om mij? Mag het ietsje meer zijn?

3 gedachten over “Mag het ietsje meer zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s