Wie zoekt

Het waren moeilijke weken. Weken met veel feedback, kritiek, meningen van mensen die belangrijk zijn voor mij, van mensen die ik nog nooit gezien had. Als je natuurlijk kiest voor een artistiek beroep krijg je dagelijks van die vlagen over je heen. Ook van mensen die helemaal niet bezig zijn met wat jij belangrijk vindt, met jouw passie. Het is dan de kunst om van die regen aan meningen de juiste eruit te pikken en eens goed te lachen met onterechte opmerkingen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Beeld je maar eens in dat ik dagelijks zeg dat ik uw kind helemaal niet mooi vind, dat ik vind dat zijn tanden scheef staan en dat zijn gevoel voor ritme niet juist zit. Dat is eigenlijk net hetzelfde. Incasseer het en maak een mooier kind. Pas het aan omdat ik dat beter zou vinden.

Ik wist het natuurlijk al, maar ik heb de voorbije weken nogmaals ontdekt dat mensen heel kritisch zijn en dat is goed. Als het beter kan, moet dat gezegd worden. Zo vind ik bijvoorbeeld dat Coppers niet goed genoeg is omdat het een politiereeks is waar in aflevering zeven nog steeds geen achtervolging heeft plaatsgevonden, omdat alle personages op dezelfde toon spelen, omdat ik de crew al twee keer in de weerspiegeling van de deur heb zien staan en omdat ik binnen de tien minuten weet wie de dader is. Om maar een voorbeeld te geven natuurlijk. Maar als iemand mij zegt dat mijn tekst niet goed is omdat hij mijn einde niet begrijpt, kan ik hem misschien beter vragen of hij al dan niet kinderen heeft en ooit al eens van David Lynch of Charlie Kaufman heeft gehoord. Mensen houden duidelijk niet van een open einde. Moeten we nu gaan nadenken? Nee toch? Ik vind dat heel spijtig maar ik weiger een afgerond verhaal te schrijven. Daarom blijf ik naar Coppers kijken. Het schijnt dat het einde daar zo open is dat iedereen een glas cola over zijn tv heeft gegoten.

Ik heb de voorbije weken ook ontdekt dat heel wat mensen eigenlijk niet zo lief zijn. Ik heb gehoord dat het kak is maar ja, we kunnen tijdens de pauze weg. Maak mij maar wakker als ’t gedaan is. Zo van die dingen. Goed hoor, ga maar, denk ik dan. Zet uw teeveetje aan en kijk naar Coppers. Maar diep vanbinnen weent mijn hart. Het is alsof ze met één vuistslag alle tanden uit de mond van mijn kind slaan om er dan een vals gebit in te steken omdat ze dat mooier zouden vinden.
Ik heb de voorbije weken ook ontdekt dat mensen heel graag mierenneuken. Een woord, een komma, een herhaling. Omdat het verhaal gewoon goed is? Omdat er niks anders te vertellen valt? Of omdat ze hun stem nog eens willen laten horen? Ik weet het niet. Ik vind dat je dit alleen mag doen als je zelf relatief weinig fouten typt. Het is als zeggen dat je Coppers beter met een K schrijft omdat dat mooier klinkt. (Oh ja, zijn er mensen die ik de titel even moet verklaren? Of zijn we mee?)

Wie zoekt die vindt fouten. Heel veel fouten. Dingen waar anderen nog niet aan gedacht hadden. Een auto bijvoorbeeld waar je blijkbaar de straat niet meer mee op mag, een crew in een deur, een open einde of een punt. Uw punt. Vooraleer je iets vindt, denk even na om het overboord te zwieren. Geef het eerst een klein zetje, wik en weeg het en beslis dan om het in mijn water te smijten. Mijn kinderen zijn nog in volle bloei. Ze hebben nog groeipijnen, ja. Ze moeten nog leren om perfect te zijn, te volharden. Geef hen die tijd (en wees alsjeblieft ook kritisch voor wat er op je scherm verschijnt). En als je geen geduld hebt, maak er dan zelf één. Een beter. Niemand staat je in de weg en ik zeker niet. Maak je punt, maar laat mij niet met vraagtekens achter anders ben ik tijdens de pauze weg.
Ik hoop dat Lynch zijn films nooit heeft moeten uitleggen. Dat zou afbreuk doen aan zijn talent. Om maar te zeggen: de zoon heeft het gedaan. Hij heeft het zelf gezegd. En ik ben er ontzettend trots op. Op dat stuk, he. Het is dan ook een topstuk. Punt.

Tijd voor mindfulness.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s