Franchise

Vorige week heb ik veel getreind maar te weinig getraind.
Ik mocht naar Frankrijk. Om te draaien. Pardon? Te filmen, excusez-moi.
En als ik het goed verstond, misstond ik niet in zo’n Frans kadrement.
Een sublieme crew. Pardon? Een goei team dat vriendelijker was dan u en ik samen.
France en ik hebben een band. En zo’n goeie dat ik die meeneem naar het volgende project.
Als Cordelia geen lekker hapje wordt voor de koeien van Burgundy, ga ik met plezier terug naar France. Die heeft wijn. In een pichet.

Na al het getrein in een land waar ik stiekem van hou, zeg ik vanaf nu tegen iedereen goeiendag. Tot vervelens toe.
Tegen de buren, da’s logisch. Tegen de tramchauffeur die zijn kin op zijn borst legt, tegen de roker voor het café die uit verbazing zijn dubbele kin een halve meter laat zakken, tegen de werkmannen van hiernaast die alleen maar naar mijn kont staren, tegen de madam aan de kassa die liever haar kasticket in mijn strot ramt, tegen de lichten die ’s nachts blijven branden in winkels en scholen (waarom branden ze anders), tegen de hangjongeren die naar het huis van onze burgemeester gapen, tegen mijn blog die ik eindelijk terugzie.

Maar op één bonjour kan je niet staan. Bij een professionele begroeting hoort ook een stijlvolle salut. Tot vervelens toe.
Tegen iedereen. Salut, tot morgen en goe thuis. Ga algauw weg, denken ze misschien. ’t Is goed, we verstaan het. Dag en bedankt. Nog eens salut en fin de journée. De maan schijnt al door de bomen en als we morgen terugkomen, is ’t weer van hey hoe is ‘t. Een goed gekadreerde goeiendag is als een stevig ontbijt. Voor ge ’t weet neemt ge nog een kop koffie en sopt g’ uw koekske erin.

Ik ga u laten. Tot binnenkort?
Ja, salut. En gij ook. Dag, he.
Pardon? Ah nee, ‘k dacht dat gij nog iets zei.

2 gedachten over “Franchise

  1. tania

    Bonjour, een prikkelend stukje : lang genoeg om er zich eens aan te zetten, kort genoeg om het fijn en grappig te vinden. Enkel het gebruik van punten, komma’s begrijp ik niet ten volle, maar dat is misschien een onderwerp voor een volgend stukje. Salut!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s