Niets*

Een bloedhete dag kookt Japan bijna gaar. Het land baadt in zwoel zonlicht dat de lucht doet trillen van plezier. Als regenwormen graven mensen zich een weg uit het drukste station van Tokio. Treinen braken passagiers uit die moedig een gaatje zoeken in de warme massa. Het station walst mee op het ritme van hun geschuifel. Op een bankje aan perron negen zit een zesendertigjarige man die de dans ontspringt. Met een beker koffie in z’n hand zit hij roerloos voor zich uit te staren. Terwijl het zweet op zijn voorhoofd parelt, kijkt hij naar de treinen die af en aan rijden. Dat doet hij altijd wanneer hij nood heeft aan rust. Onwetendheid knaagt aan zijn lijf. Al zestien jaar.

Tsukuru Tazaki had na zijn middelbare studies in Nagoya maandenlang aan de dood gedacht. Het gapende gat waarin hij zich te pletter had kunnen storten stond nog op zijn netvlies gebrand. Het liet z’n sporen na. Zijn gedachten waren donker geworden en zijn gezicht beduidend scherper. Hij was niet meer die vrolijke jongen met die bolle wangen maar een magere ingenieursstudent met een kleurloos leven in Tokio. Slapen en werken en eten en slapen. Zo kon je zijn dagen samenvatten. Vrienden had hij niet, enkel het zwembad zag hij dagelijks. Drinken kon hij niet en van roken ging zijn vader dood. Waarom was hij niet in dat Niets gesprongen? Misschien omdat hij geloofde dat het leven toch nog iets voor hem in petto had? Of omdat zijn passie op dat moment aan de noodrem trok?

*Tweehonderdvijfenvijftig woorden uit mijn kortverhaal van vijftienhonderd woorden naar de roman ‘De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren’ van Haruki Murakami.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s