De hagedis en het zoogdier*

Op een zonovergoten en lang vervlogen dag had niemand kunnen voorspellen dat er een vlaag van tristesse over het land zou neerdalen. De zomer werd overdonderd door plaatselijke huilbuien en in extremis zelfs afgelast. De dood van twee dieren had deze plotse seizoensomwenteling veroorzaakt.
Een hagedis in de schaduw van een berg kwam om wegens gebrek aan zonnewarmte terwijl een zoogdier op de top van dezelfde berg stierf door de grote hitte. Ze stierven beiden een miserabele dood, vervuld van afgunst op elkaar.
Hoewel de zon het voor deze twee goed bedoeld had, maakte haar stralende glimlach plaats voor een donderwolk. Het stormde in haar hoofd en het waaide maar niet over. Nooit eerder bracht het gevolg van haar taak zo’n intens verdriet bij zichzelf teweeg. Terwijl de zon nog helemaal van slag was, ging haar lapsus rond als een lopend vuurtje.
De hagedis werd diezelfde dag nog geëerd door menig soortgenoot. Niemand van hen begreep waarom hij de warmte niet had opgezocht. Ontredderd waren ze door de dood van deze kille jongen. Enkelen spraken van een wanhoopsdaad vanwege zijn koele status in de groep. Een buitenbeentje was hij, een gekko in hart en nieren met ijskoude gedachten.
Het zoogdier daarentegen werd pas drie dagen later en veel minder uitbundig gelauwerd. Amper twee dapperen daagden op om een laatste groet te brengen. Het verhitte dier werd immers levenslang vervloekt door anderen die het te ambitieus vonden. Regelmatig wilde dit beest in het middelpunt van de belangstelling staan en altijd moest het aan het woord zijn. Als een kip zonder kop breide het de woorden aan elkaar tot iemand er een punt achter durfde zetten. Hoewel de babbelaar bergen kon verzetten, werd deze laatste het beest toch teveel. Waarom was het niet gewoon weggegaan? Was het echt te dom geweest om het hoofd koel te houden?
De zon overzag het hele gebeuren en kon geen greintje enthousiasme meer uitstralen. Het liefst van al verdween ze voorgoed, miljarden kilometers verderop, zodat de berg in een duistere nis zou verdwijnen. Per slot van rekening had ze twee doden op haar geweten. Als haar warmte verkeerd geïnterpreteerd werd, had ze geen reden meer om te verschijnen. Terwijl haar klaagzang gadesloeg over het ganse land nam ze afscheid van haar taak. De wereld baadde in zwartgalligheid.
Na zestig maanden van verlangen kwamen de hagedis en het zoogdier elkaar eindelijk weer tegen. In het kielzog van de hemel waar ze allebei stiekem bang voor waren geweest. Sinds het ratelende zoogdier verbannen werd naar een ander hol probeerden de twee elkaar dagelijks terug te vinden. Geen van beiden had durven denken dat de dood hun langverwachte ontmoeting zou waarmaken. Hadden ze dat op voorhand geweten was die lange afstandsrelatie voor niks geweest. De afgunst die ze tijdens hun lijdensweg voelden, verdween plotsklaps. De gekko wist met zijn emoties geen raad en vond de woorden niet die hij had willen uitspreken. Hij had ze nochtans meermaals en luidop gerepeteerd. Het zoogdier begon meteen een verhaal over een koe en haar kalf maar dat eindigde nog voor het goed en wel begonnen was. De hagedis viel in de poten van zijn lekker beest zodat ze allebei voelden hoe de dood hen te lijf was gegaan. Een dierbare omhelzing was het, waarbij de ene het warm kreeg en de andere kippenvel voelde aanzwellen. Ondanks niemand hun liefde had begrepen, waren deze warmbloedigen gelukkiger dan ooit. In het kielzog van de hemel waar ze op dat moment niet meer bang voor waren. Eindelijk konden ze zonder criticasters een eigen nest uitzoeken, hoe bizar dat er ook zou uitzien.
De enige die het geluk nooit meer in de ogen durfde te kijken was de zon. Zij bleef voor altijd kleurloos en kouwelijk hoewel ze zonder het te weten een goede daad had verricht. Ofschoon het licht over het hele land was uitgegaan, bracht de dood de nodige warmte.
Als de keuze zich ooit zou aandienen, waar was jij dan het liefst? Die vraag hadden de hagedis en het zoogdier zich meermaals gesteld en stilzwijgend beantwoord.

*Oorspronkelijk een kortverhaal van Italo Svevo. Nu in een zonovergoten bewerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s