Boerentoren

Vroeger, heel lang geleden dus, reden stoere boeren met paard en kar naar een torenhoge bank. Geen bank zoals wij ze kennen in de parken maar een plek om centjes bijeen te harken. Den Boerentoren was geboren en werd heel bekend. Van hier tot in de Azoren. Maar.. lang heeft dat niet geduurd. De buurt had geen zin meer in die bank. De uitmuntende toren boerde niet goed meer. De centjes hadden hun waarde van weleer verloren. De bange boeren verdwenen en moesten ergens anders gaan lenen. Bankroet? Ik weet het niet goed. Failliet? Zo’n moeilijk woord is dat toch niet? Of stond die toren zelf zo hoog in ‘t rood? Ach, sla me dood want het is moeilijker dan ik had gehoopt.
Wat is er gebeurd? Wie heeft den Boerentoren toen besmeurd? Als jij het ook wil weten, zullen we samen eerst een grote portie creativiteit opeten. Njam, ham, gangnam. Klaar? Of ligt er nog een boer op de loer?
Sshht, hoor je wat ik hoor? Zie je wat ik zie? Hou jij je verrekijker eens voor? Daar! Waar? In een donker hoekje onder de torenbank wuiven beeldige boerinnetjes naar ons! Een paar. Of drie! Of zeven.. nee, wel tweehonderd rinnetjes lachen ons toe. “Kom eens naar hier!”, roepen ze, “En doe de deur toe! Anders vliegt als ons geld door ramen en deuren, is het nergens meer te bespeuren en is al ons werk voor niks geweest.”
Het donkere hoekje waar de meisjes zich nestelen, wordt verlicht door miljoenen muntjes. De centen van hun boerenventen die vroeger, heel lang geleden dus, hun geld kwamen afgeven om een spaarboekje bijeen te weven.
Wel alle torens, wie had dat durven dromen? Boerinnen die al het geld innen dat wordt achtergelaten in de bank. Beschermelingen der munten, dat scoort hoge punten. Deze boerinnen zijn de heldinnen van den Boerentoren want de centen krijgen hun waarde terug als nooit tevoren. “Geen nood!”, zegt de boerinnenbond, “Wij betalen huur. Wij werken voor ons geld en voor dat van u. Toen onze boeren vertelden dat de buurt meer centjes nodig had, zijn wij per lange en korte koe naar hier gekomen. Den toren mag zijn waarde niet meer verliezen. Daarom moet er elke dag gewerkt worden. Hier, een appeltje voor de dorst!” Dat heeft gesmaakt maar nu zijn we nog steeds niet door het verhaal van den Boerentoren geraakt.
Dus nee, er wonen geen boeren in den Boerentoren maar boerinnen eens te meer. Dus als je eens voorbijloopt, zwaai dan eens naar beneden of knipper eens met je ogen. Want één ding is zeker: ze zijn er en ze wonen er. Onze centen zijn in goeie handen, dat geef ik je op een briefje van zevenennegentig meter.
De lichtjes van den toren, ze schijnen voor jou en voor mij. En die koeien van die boerinnen die geld innen? Wat is daar eigenlijk mee gebeurd? Die staan op de Groenplaats want het gras is daar altijd groener en je bent er nooit alleen. Dus boerinnen, ‘t feest kan beginnen maar pas op je tellen want anders zal den Boerentoren wel een eitje met jou pellen.
Alle boeren aan dek! Toreken trek! Bank, bang, gangnam! Klaar?

Mijn inzending voor de KidsGids-schrijfwedstrijd.

Geef antwoord op de volgende kindervraag:
Wonen er boeren in ‘den Boerentoren‘?

(PS: plagiaat vind ik niet plezant)

Pascale Wouters2013

 

 

 

 

 

 

Pascale Wouters. Foto: Andreas Van Esbroeck.

Een gedachte over “Boerentoren

  1. Verplancke Bross

    ‘k heb gelezen, en gelezen en gestopt en verder gelezen, want ‘k moest smikkelen, grinniken met ’t verhaal van dat boerinneken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s